Wat is Microdosing?

Een microdosis is een sub-perceptuele (onopvallende) dosis, die veel mensen in hun wekelijkse routines opnemen.
Het idee hierachter is om het niveau van creativiteit, energie en focus te verhogen en het niveau van stress, angst en emotionele instabiliteit te verminderen. 

Microdoseren van truffels, een praktijk die de afgelopen jaren in populariteit is gestegen, biedt diverse voordelen voor degenen die het proberen. Hier zijn enkele van de mogelijke voordelen van microdoseren met truffels:

Verbeterde stemming en emotioneel welzijn: Microdoseren kan helpen bij het reguleren van stemmingen en het verminderen van symptomen van angst en depressie. Veel mensen melden een algehele verbetering van hun emotionele welzijn.

Toegenomen creativiteit: Truffels kunnen de creatieve denkprocessen bevorderen. Mensen zeggen vaak dat ze meer openstaan voor nieuwe ideeën en inspiratie vinden voor projecten en creatieve bezigheden.

Verhoogde energie en motivatie:  Mensen ervaren een toename van energie en motivatie na microdosering, waardoor ze productiever worden en meer gemotiveerd zijn om doelen te bereiken.

Verbeterde concentratie: Microdosering kan helpen bij het verbeteren van de concentratie en het vermogen om gefocust te blijven bij jouw bezigheden.

Mindfulness en spirituele inzichten: Voor sommigen kan microdoseren een diepere verbinding met zichzelf en hun spirituele kant bevorderen. Het kan leiden tot inzichten en een groter gevoel van mindfulness.

Minder stress en angst: Veel melden dat ze beter kunnen omgaan met stressvolle situaties en dat ze minder angst ervaren.

Verbeterde relaties: Een verbeterde emotionele toestand en empathie die sommige mensen ervaren bij microdoseren, kan leiden tot betere relaties en communicatie met anderen.

 

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van microdosering van truffels sterk kunnen variëren van persoon tot persoon, en dat wetenschappelijk onderzoek nog steeds in ontwikkeling is. Als je overweegt om te gaan microdoseren, is het raadzaam om dit te doen onder begeleiding en met zorgvuldige dosering.

Hoewel microdosering van truffels veelbelovend kan zijn voor sommige mensen, is het belangrijk op te merken dat het geen vervanging is voor professionele medische behandeling en dat de resultaten kunnen variëren van persoon tot persoon. Hier zijn enkele mogelijke voordelen van microdosering voor mensen met depressie, ADD en ADHD :

 

Voor mensen met depressie:

 

Verbeterde stemming: Microdosering kan bij sommige mensen een positieve invloed hebben op hun stemming en hen helpen zich gelukkiger en meer in balans te voelen.

Minder symptomen: Mensen met depressie geven aan dat microdosering helpt bij het verminderen van symptomen zoals somberheid, vermoeidheid en gebrek aan interesse.

Verhoogde energie: Microdosering kan de energieniveaus verhogen, wat kan helpen bij het overwinnen van de vermoeidheid die vaak samen gaat met depressie.

Verhoogde motivatie: Het kan de motivatie en het verlangen om actie te ondernemen vergroten, waardoor mensen met depressie meer geneigd zijn om dagelijkse taken aan te pakken.

 

Voor mensen met ADD/ADHD:

 

Verbeterde concentratie: Microdosering kan helpen bij het verbeteren van de concentratie en het vermogen om aandacht te schenken aan taken.

Minder impulsiviteit:  Mensen melden verminderde impulsiviteit en een beter vermogen om te plannen en te organiseren.

Verhoogde rust: Microdosering kan helpen bij het verminderen van gevoelens van rusteloosheid en het bevorderen van een innerlijke rust.

Verbeterde taakgerichtheid: Mensen met ADD/ADHD kunnen profiteren van de toegenomen taakgerichtheid die microdosering kan bieden.

Het is wel van belang om op te merken dat microdosering niet voor iedereen geschikt is en dat het effect kan variëren. Het is absoluut noodzakelijk om een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voordat je microdosering overweegt als onderdeel van je behandelplan. Het kan nodig zijn om de microdosering te combineren met andere behandelingen, zoals therapie of coaching

 

 

Een recente studie, gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology, stelde vast dat “een enkele dosis psilocybine een aanzienlijke en langdurige afname van de depressieve stemming en angst teweeg bracht, samen met een toename van de kwaliteit van leven”.

Bovendien worden de mystieke en diepgaande ervaringen die zich voordoen toen psilocybine in de jaren zestig het Amerikaanse psychedelische lexicon binnenkwam, nu onderzocht en verkend in de reguliere medische wetenschap. De resultaten zijn veelbelovend en overtuigend en suggereren dat psilocybine een krachtige genezer zou kunnen zijn.

 

Meer in het bijzonder zijn en worden er in de Verenigde Staten en in het buitenland klinische proeven uitgevoerd met patiënten die met levensbedreigende kanker te maken hebben. Deze studies proberen vooral de werkzaamheid te begrijpen van hooggedoseerde psilocybine-ervaringen die in therapeutische omgevingen worden toegediend als een middel om de psychologische stress en angst te verminderen die vaak gepaard gaan met een levensbedreigende diagnose.

De resultaten zijn tot nu toe veelbelovend. Onder dubbelblinde, placebo gecontroleerde omstandigheden is aangetoond dat een enkele hoge dosis psilocybine de symptomen van psychisch leed bij mensen met een terminale diagnose vermindert, en de effecten van die ervaring zijn substantieel en langdurig.

Daarnaast is er een groeiend aantal onderzoeken die suggereren dat een deel van de reden waarom psilocybine zo effectief is, is dat het invloed heeft op de neuroplasticiteit, of het vermogen van de hersenen om te leren, te groeien en, het allerbelangrijkste, te veranderen.